piątek, 28 grudnia 2012

Projekt profilaktyczny „Szkolny Dzień Bez Agresji”


W pierwszej połowie grudnia 2012 roku w naszej placówce przeprowadzono szereg działań  związanych z realizacją projektu pod nazwą „Szkolny Dzień Bez Agresji”, opracowanego przez Zespół Nauczycieli ds. Profilaktyki i Rozwiązywania Trudności Wychowawczych. Temu profilaktycznemu przedsięwzięciu przyświecało hasło „Bądźmy mili i życzliwi” a jego nadrzędne cele obejmowały: przeciwdziałanie zachowaniom społecznie niepożądanym – agresji i przemocy; kształtowanie postaw prozdrowotnych; upowszechnianie zasad prawidłowej komunikacji interpersonalnej; wyrabianie poczucia odpowiedzialności za siebie i innych.

Program całej akcji miał wielowarstwowy charakter i uwzględniał następujące czynności: przeprowadzenie w poszczególnych zespołach klasowych zajęć propagujących wychowanie w poczuciu bezpieczeństwa; zorganizowanie dwóch konkursów o tematyce profilaktycznej (literackiego, zakładającego zredagowanie życzeń–pozdrowień z okazji obchodów „Szkolnego Dnia Bez Agresji”, oraz plastycznego, zakładającego wykonanie dowolną techniką emblematu symbolizującego życzliwość); stworzenie szkolnych wystaw eksponujących wyróżnione prace konkursowe; przygotowanie okolicznościowego scenicznego programu artystycznego; opracowanie prezentacji multimedialnej na temat przeciwdziałania różnym rodzajom przemocy; wydanie numeru specjalnego szkolnego periodyku Luzik poświęconego sposobom zapobiegania agresji w placówkach oświatowych; opracowanie gazetki ściennej na głównym korytarzu budynku szkoły przedstawiającej historię „Światowego Dnia Życzliwości i Pozdrowień” (21 listopada).

Zwieńczenie obchodów Szkolnego Dnia Bez Agresji” w leżajskiej SP 2 nastąpiło 14 grudnia. Podczas uroczystego spotkania zgromadzonej w szkolnej sali gimnastycznej publiczności zaprezentowano najpierw miniaturę dramatyczną o profilaktycznym charakterze, której wykonawcami byli uczniowie klasy 5b. Po programie artystycznym społeczność szkolna zapoznała się z tematyczną prezentacją multimedialną, ogłoszono ponadto wyniki rozstrzygniętych wcześniej konkursów i nagrodzono autorów zwycięskich prac. Biorący udział w uroczystości mieli także sposobność skosztowania zdrowych produktów kulinarnych wykonanych na bazie świeżych owoców i warzyw.